З 2008 г. маніторынг выконваецца штогод у адпаведнасці з методыкай, палажэннямі, крытэрыямі і паказчыкамі Канцэпцыі нацыянальнай харчовай бяспекі Рэспублікі Беларусь і ў адпаведнасці з пастановай Савета Міністраў Рэспублікі Беларусь ад 15 снежня 2017 г. № 962 "Аб Дактрыне нацыянальнай харчовай бяспекі Рэспублікі Беларусь да 2030 года".
Змяшчае комплекснае даследаванне сфер гарантавання харчовай бяспекі, уключаючы глабальныя тэндэнцыі, забяспечанасць сельскагаспадарчай прадукцыяй і харчаваннем, сацыяльна-эканамічныя ўмовы і якасць жыцця насельніцтва. Выкарыстаны рэкамендуемы пералік індыкатараў фізічнай, эканамічнай даступнасці харчавання, якасці харчавання ў разрэзе катэгорый насельніцтва, экалагічнай устойлівасці, здароўя насельніцтва, інфармаванасці ў сферы харчовай бяспекі. Прадстаўлены сістэмны аналіз тэндэнцый сусветнага рынку і іх уплыву на ўстойлівасць функцыянавання нацыянальнай аграхарчовай сістэмы, меры па яе павышэнні, а таксама ацэнка дасягнутых крытэрыяў харчовай бяспекі на ўнутраным рынку рэспублікі.