Рэспубліканскае навуковае ўнітарнае прадпрыемства " Інстытут сістэмных даследаванняў у АПК Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі»
Рэспубліканскае навуковае ўнітарнае прадпрыемства " Інстытут сістэмных даследаванняў у АПК Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі»

№ 4

АГРАРНАЯ ЭКАНОМІКА, № 4, 2024

 

Эканоміка сельскай гаспадаркі

 

Андрэй ПІЛІПУК, Галіна РУДЧАНКА

Энергаэфектыўнасць вытворчасці прадуктаў харчавання: паняцце і галіновая спецыфіка забеспячэння. С. 3–16

Прааналізаваны падыходы да вызначэння паняцця "энергаэфектыўнасць", выканана іх аўтарская класіфікацыя. Абгрунтавана сутнасць дэфініцыі "энергаэфектыўнасць вытворчасці прадуктаў харчавання", якая адлюстроўвае актуальныя арыенціры і спецыфіку выкарыстання энергіі ў тэхналагічным ланцугу выпуску сельскагаспадарчай прадукцыі, сыравіны і прадуктаў харчавання. Прадстаўлены галіновыя асаблівасці вытворчасці прадуктаў харчавання, якія аказваюць уплыў на энергаэфектыўнасць.

 

Ірына КАХНОВІЧ

Метадалагічныя падыходы да ацэнкі эфектыўнасці выдаткаў суб'ектаў аграрнага бізнесу. С. 17–27

Прадстаўлена методыка ацэнкі эфектыўнасці затрат пры вытворчасці сельскагаспадарчай прадукцыі, якая ўключае сістэму паказчыкаў, якія пакладзены ў аснову разліку комплекснага мультыплікатыўнага індэкса і алгарытм яго разліку. Вынікі ў цэлым па рэспубліцы далі магчымасць ацаніць інтэнсіўнасць затрат пры вытворчасці сельскагаспадарчай прадукцыі ў 2018–2022 гг., а таксама вылучыць рэгіёны, якія маюць розныя ўзроўні эфектыўнасці затрат. Прапанаваныя апрабаваныя падыходы даюць магчымасць аб'ектыўна прааналізаваць магчымасці суб'ектаў гаспадарання па эфектыўным выкарыстанні затрат і выпрацаваць меры аграрнай палітыкі, дыферэнцыраваныя па раёнах і накіраваныя на павышэнне рэзультатыўнасці дзейнасці.

 

Валерый МЯТЛІЦКІ

Бюджэтаваньне ў сельскагаспадарчых арганізацыях ва ўмовах крызісных сітуацый. С. 2835

У рынкавай эканоміцы сельскагаспадарчыя арганізацыі сутыкаюцца з уплывам унутраных і знешніх фактараў, якія ствараюць крызісныя сітуацыі, якія, у сваю чаргу, могуць прывесці да банкруцтва. Разам з тым выбудаваная на аснове бюджэтавання сістэма кіравання дазваляе выяўляць рызыкі на ранніх стадыях і мінімізаваць іх, ажыццяўляць бягучае і стратэгічнае фінансавае планаванне, аператыўна вызначаць рэзервы павелічэння даходаў і скарачэнні выдаткаў, эфектыўна камбінаваць выкарыстанне ўласных і пазыковых рэсурсаў (у тым ліку ва ўмовах іх абмежаванасці), падвышаць матывацыю працаўнікоў.

Разгледжаны тэарэтычныя аспекты арганізацыі сістэмы бюджэтавання ў сельскагаспадарчых арганізацыях і магчымасці яго выкарыстання для пераадолення крызісных сітуацый.

 

Фадзей СУБАЧ

Перспектывы рэалізацыі праектаў, ідэй, стандартаў, вопыту кітайскай ініцыятывы "Адзін пояс, адзін шлях" пры фарміраванні цэнтра кластарнага развіцця ў АПК на платформе Кітайска-Беларускага індустрыяльнага парку "Вялікі камень" з улікам канверсійных тэхналогій Беларускай нацыянальнай біятэхналагічнай карпарацыі. С. 36–54

 

Праблемы галін аграпрамысловага комплексу

 

Святлана МАКРАК, Дзіяна СІНІЛА, Уладзіслава ГЛОБАЖ

Комплексны аналіз вытворча-эканамічных паказчыкаў вырошчвання агародніны ў Беларусі. С. 5566

Прадстаўлена ацэнка паказчыкаў вытворчасці агародніны ў разрэзе яе відаў у некаторых арганізацыях, праведзены групіровачны аналіз па эфектыўнасці вырошчвання агародніны адкрытага грунту, вывучаны цэнавы зрэз на спажывецкім рынку. Выяўлена, што ў аналізаваным сегменце таваравытворцаў адсутнічае ўстойлівая тэндэнцыя павышэння эфектыўнасці вырошчвання агародніны, што нароўні з тэхніка-тэхналагічнымі фактарамі звязана і з цэнавай кан'юнктурай.

 

Анастасія ШАУРА

Арганізацыя бізнес-працэсаў жывёлагадоўчых комплексаў ва ўмовах пабудовы сістэмы бюджэтаваньня. С. 67–76

Разгледжаны тэарэтычныя аспекты арганізацыі бізнес-працэсаў жывёлагадоўчых комплексаў ва ўмовах пабудовы сістэмы бюджэтавання пры аўтаматызацыі і цыфравізацыі вытворчасці. Навізна вынікаў выяўляецца ў ахопе і сістэматызацыі агульных, прыватных і спецыяльных прынцыпаў фарміравання бізнес-працэсаў для кіравання. Прапанавана сістэма класіфікацыі бізнес-працэсаў.

 

Ксенія КРАЎЧАНКА

Сучасныя тэндэнцыі сусветнага рынку птушкі. С. 77–87

Прааналізаваны аб'ёмы сусветнай вытворчасці яек і мяса птушкі, а таксама ўнутрыкраінавае спажыванне. Прыведзена інфармацыя аб экспарце прадукцыі птушкагадоўлі, найбуйнейшых прадпрыемствах галіны.

 

Алена СІДАРАВА

Аналіз рынку кандытарскай прадукцыі. С. 8892

 

Даведачная інфармацыя

 

Новыя паступленні ў фонд Беларускай сельскагаспадарчай бібліятэкі ім. І. С. Лупіновіча (Наталля Шакура). С. 93–94

 

Круглы стол «Развіццё механізму збыту сельскагаспадарчай прадукцыі і прадуктаў харчавання ў сучасных умовах». С. 95–96