
Механізм эфектыўнага функцыянавання спажывецкіх сельскагаспадарчых кааператываў малых формаў гаспадарання на сучасным этапе / А. С. Сайганаў [и інш.] ; пад аг. ред. А. С. Сайганава. – Мінск : Інстытут сістэмных даследванняў у АПК НАН Беларусі, 2021. – 99 с. – ISBN 978-985-7149-59-9.
У манаграфіі разглядаюцца актуальныя праблемы развіцця спажывецкай кааперацыі ў аграрнай сферы. Даследаваны перадумовы, асаблівасці фарміравання і станаўлення кааперацыі малых формаў гаспадарання. На аснове выкананага глыбокага аналізу праведзена ацэнка сучаснага стану развіцця кааператыўных фарміраванняў малых формаў гаспадарання ў сельскай мясцовасці і распрацаваны дзейсны механізм эфектыўнага функцыянавання спажывецкіх сельскагаспадарчых кааператываў.
Прызначана для кіраўнікоў і спецыялістаў сельскагаспадарчых арганізацый, сялянскіх (фермерскіх) гаспадарак, органаў дзяржаўнага кіравання, а таксама навуковых супрацоўнікаў, аспірантоў і магістрантаў, выкладчыкаў і студэнтаў навучальных устаноў аграрнага профілю.
Матэрыял разгледжаны і адобраны на пасяджэнні вучонага савета Рэспубліканскага навуковага ўнітарнага прадпрыемства «Інстытут сістэмных даследванняў у АПК Нацыянальнай акадэміі навук беларусі» і рэкамендаваны да апублікавання (пратакол № 2 ад 1 лютага 2021 г.)
Аўтары: А. С. Сайганаў, Т. А. Запрудская, А. В. Казакевіч, В. Н. Гердзій, В. С. Пыл, В. И. Калюк, Е. В. Гарбачова, А. А. Гайдукоў
Рэцэнзенты: член-карэспандэнт НАН Беларусі, доктар эканамічных навук, прафесар Г. І. Гануш, доктар эканамічных навук, прафесар А. Г. Ефіменка
ЗМЕСТ
Увядзенне ..................................................................................................................................................................................................... 3
Раздзел 1. Тэарэтыка-метадалагічныя асновы развіцця спажывецкай кааперацыі ў аграрнай сферы ....................................... 5
1.1. Асноўныя этапы станаўлення, функцыянавання і развіцця спажывецкай сельскагаспадарчай кааперацыі ............. 5
1.2. Тэарэтычныя аспекты, прынцыпы і фактары кааперацыі малых формаў гаспадарання ........................................................ 15
1.3. Метадалагічныя асновы кааперацыі малых формаў гаспадарання ў сельскай мясцовасці ................................................... 20
Раздзел 2. Сучасны стан спажывецкай кааперацыі ў сельскай гаспадарцы.................................................................... 31
2.1. Арганізацыйна-прававое забеспячэнне кааперацыі малых формаў гаспадарання................................................................... 31
2.2. Аналіз стварэння і функцыянавання кааператыўных фарміраванняў малых формаў гаспадарання ў сельскай мясцовасці
................................................................................................................................................................................................................... 39
2.3. Замежны вопыт дзейнасці спажывецкіх сельскагаспадарчых кааператываў краін – членаў ЕАЭС..................... 49
Раздзел 3. Механізм эфектыўнага функцыянавання спажывецкіх сельскагаспадарчых кааператываў ............................ 61
3.1. Асноўныя напрамкі развіцця спажывецкай сельскагаспадарчай кааперацыі............................................................ 61
3.2. Арганізацыя эфектыўнага функцыянавання спажывецкіх сельскагаспадарчых кааператываў................................. 84
Спіс выкарыстаных крыніц ....................................................................................................................................................... 88
Прыкладанні .............................................................................................................................................................................................. 97